Suportul pentru net-tools abandonat

În aprilie anul acesta s-au împlinit 10 ani de la lansarea ultimei versiuni net-tools. Am decis să folosim această oportunitate ca să abandonăm suportul pentru net-tools și să oferim soluții alternative, mai bine menținute. Există câteva consecințe pe care majoritatea utilizatorilor nu ar trebui să le observe.

net-tools există în continuare în repository, așadar scripturile care se bazează pe el vor funcționa în continuare

rc.conf

O nouă sintaxă a fost introdusă în rc.conf pentru configurarea rețelei folosind iproute2 în loc de net-tools. Vechea funcționalitate este păstrată pentru cei care o preferă dar nu vă așteptați la noi facilități.

Noua sintaxă este una foarte simplă, suportă un singur dispozitiv de rețea cu fir (configurat static sau dhcp), nu ne așteptăm să adăugăm alte facilități în viitor. Vrem să încurajăm folosirea unor soluții mai avansate ca netcfg sau networkmanager

domainname (a.k.a. nisdomainname, a.k.a ypdomainname)

Aceste binare sunt oferite de acum în pachetul yp-tools, în loc de net-tools. În plus, numele de domeniu nu mai este setat de către initscripts, fiind tratat în întregime de către scriptul rc ypbind.

Înainte de această modificare, numele de domeniu era tratat inconsintent, fie citit din /etc/conf.d/nisdomainname, fie din /etc/defaultdomain. De acum încolo, numele de domeniu va fi citit doar din /etc/conf.d/nisdomainname.

hostname

Acest binar este oferit în pachetul coreutils în loc de net-tools.