Modificări la modul de blacklist al modulelor

Încă de la început am oferit un sistem propriu pentru a adăuga module de kernel în blacklist (în diferite reincarnări). Acest lucru ne-a servit bine, dar am atins un punct în care acest lucru nu mai este necesar.

Prin urmare am decis sa eliminăm complet toată logica noastră de blacklist a modulelor și să ne bazăm complet pe blacklisting-ul oferit de modprobe. Acest lucru înseamnă o schimbare în sintaxă și o mică schimbare în functionalitate. Sperăm ca inconveniențele pe termen scurt să fie compensate de câștigul pe termen lung.

Datorită unei schimbări în pachetul udev, în mod implicit, nu mai încărcăm atât de multe module ca și până acum, deci unele module problematice (cum ar fi pcspkr sau snd-seq-oss), nu va mai fi nevoie să fie adăugate în blacklist.

Noțiuni diferite pentru blacklisting:

Noțiunea de blacklisting folosită de noi este (din păcate) ușor diferită de ceea ce este folosită de modprobe.

Blacklisting sau dezactivare la pornirea/încărcarea sistemului:

Modulele pot fi trecute în blacklist la pornirea/încărcarea sistemului prin adăugarea modprobe.blacklist=mod1,mod2,mod3 în linia de comanda a kernelului (în grub, lilo sau syslinux). Alternativ, modulele pot fi dezactivate în totalitate prin adăugarea mod1.disable=1 mod2.disable=1 mod3.disable=1. Acest lucru este util într-o situație de urgență în cazul în care un modul defect face imposibila pornirea/încărcarea sistemului.

Blacklisting sau dezactivare persistentă:

În loc de a adaugă modulele în blacklist în rc.conf, folosiți fișierele de configurare native ale modprobe. Acestea pot fi găsite în /etc/modprobe.d/ și sunt documentate în man modprobe.d.

Soluția de înlocuire a MODULES=(!mod1 !mod2 !mod3) din rc.conf este adăugarea unui fișier .conf în /etc/modprobe.d având conținutul:

blacklist mod1
blacklist mod2
blacklist mod3

Alternativ, pentru a fi siguri ca modulele nu sunt inserate niciodată chiar dacă acestea sunt necesare de către alte module încărcate:

install mod1 /bin/false
install mod2 /bin/false
install mod3 /bin/false