Atenționare cu privire la Linux 3.13: Suportul pentru tastaturi PS/2 este acum modular

Ni s-a cerut să oferim suport modular pentru tastaturi și mouse-uri care folosesc controller i8042. Unora le apar erori ciudate fiindcă nu au așa ceva iar un probing manual le încetinește timpul de bootare. Tom s-a ocupat de asta pe partea kernel-ului (îți mulțumim, Tom) și rezultatul a ajuns în sfârșit în 3.13.

Pentru ca tastatura să funcționeze în faza incipientă a inițializării, dacă nu aveți asta deja, adăugați hook-ul keyboard pe linia HOOKS= din /etc/mkinitcpio.conf și executați mkinitcpio -P. Este inclus în configurația inițială de ceva vreme.

ATENȚIE: Există și un dezavantaj: Pe unele plăci de bază (de obicei plăcile de bază antice, însă și câteva noi), controller-ul i8042 nu poate fi detectat automat. Se întâmplă rar, însă unele persoane categoric vor rămâne fără tastatură. Puteți detecta această situație din timp:

$ dmesg -t | grep '^i8042'
i8042: PNP: No PS/2 controller found. Probing ports directly.

Dacă aveți un port PS/2 și primiți mesajul acesta, adăugați atkbd pe linia MODULES= din mkinitcpio.conf și executați mkinitcpio -P. Dacă tocmai v-ați dat seama că nu mai merge tastatura după restart, nu vă speriați! Adăugați, pur și simplu

earlymodules=atkbd modules-load=atkbd

ca parametru de bootare pentru kernel în bootloader-ul dumneavoastră.

Linux 3.13 va fi mutat în depozitul [core] peste câteva ore, pentru a oferi tuturor o șansă de a citi acest mesaj înainte de a-și actualiza sistemul. Ne cerem scuze pentru orice deranj ar putea crea această tranziție.